torsdag 26 februari 2015

✰Norge✰

                   Landet Norge

Nästan överallt i Norge finns det berg och bergskedjan mellan Norge och Sverige heter Skanderna.
Den största delen av Norge består av fjäll och ödemark. Skogen täcker en fjärdedel av Norges yta och bara 3 procent är odlad mark.

                                                 Oslo

I söder vid Oslofjorden ligger huvudstaden Oslo. Där ligger Norges Riksdag. Oslo har ca 930 000 invånare.
Strax utanför Oslo ligger Bygdöy, där kan man se 2 vikingaskepp som grävts fram ur gravhögar. Utanför Oslo ligger också berget Holmenkollen som är ett väldigt populärt utflyktsmål, där åker väldigt många oslobor och brukar tävla i backhoppning.

                                             Norges tillgångar

I havet utanför Norge finns väldigt gott om fisk, i alla tider har norrmännen fiskat mycket. Vid ögruppen Lofoten fångas torsk. En stor del fryses in och säljs till andra länder (exporteras).

                                               Kul att veta

Norges flagga har färgerna: röd, vit och blå.
Nationalsång: "Ja vi elsker dette landet.
Språk: Norska.
Yta: 385 170km2.
Landsnummer: 47.
Kung: Harald V.
Statsminister: Erna Solberg.
Längsta flod: Glomma, 598km.
Största sjö: Mjøsa, 368km.
Högsta punkt: Galdhøpiggen.

                                                       Bilder:
Norges flagga->

Norges statsminister Erna Solberg


Källa: http://sv.wikipedia.org och "ett norden häfte".




         

onsdag 25 februari 2015

♡Danmark♡

                                                  Landet Danmark

                                    Nästan hela landet består av åkrar och det finns väldigt lite skog. I Danmark finns det inga berg och landet är lågt. Den högsta punkten som dom har ær en kulle som heter Yding Skovhøj och ær 173 meter. 
Danmark ær väldigt platt så det är lätt att odla där. Det har även massa vindkraftverk där och i hela landet finns det ca 1500 vindkraftverk. Kraften omvandlas sedan till elektrisk ström.

                                                      Många öar

Danmark består av den stora halvön Jylland och och 406 öar. På Jylland finns också den nordligaste öknen, Råbjerg Mile. Den ær inte så stor men det ær kul att hoppa i sanddynerna. Det är Europas ända öknen.
På ön Själland ligger Danmarks huvudstad Køpenhamn. På Själland har man byggt en bro över till Sverige.
Mellan Jylland och Själland ligger ön Fyn. Vattnet mellan Jylland och Fyn heter Lilla Bält och vattnet mellan Själland och Fyn heter Stora Bält. Färöarna tillhör också Danmark. Det ær en ögrupp som ligger i Atlanten, alltså väldigt långt bort. Världens största ö heter Grönland och tillhör Danmark. I Grönland pratar man grönländska och danska. Det 3 största öarna ær Jylland, Själland och Grönland. Sverige och Danmark sitter ihop nu med hjälp av en bro som heter Öresundsbron.

                                                                   Lego

Lego ær en dansk uppfinning och i Danmark finns en nöjespark som heter Legoland. Där har dom byggt ett helt landskap med legostatyer och det finns också väldigt många och roliga karuseller.

                                                        Køpenhamn och HC Andersen

I Danmarks huvudstad Köpenhamn ligger Europas längsta gågata, Ströget. Där ær det alltid massa folk som promenerar, shoppar, fikar och tittar på gatuartisterna. I hamnen i Køpenhamn finns en staty som heter "Den lilla sjöjungfrun" från HC Andersens saga. HC Andersen var en känd författare som bland annat skrivit böckerna: Den fula ankungen, Den lilla sjöjungfrun och Flickan med svavelstickorna. Køpenhamns nöjesfält heter Tivoli. Vår svenske kung och den danske drottningen ær kusiner.
                                              
                                Den lilla sjöjungfrun                

Strøget
Tivoli
Danmarks flagga
Bildkälla: http://f1bloggen.se

Nordens skafferi

De danska bönderna tillverkar så mycket livsmedel att det skulle kunna räcka att mätta landets befolkning 3 gånger om. Därför exporteras ägg, kött och ost till andra länder. Danskarna brygger också väldigt mycket öl som säljs till utlandet.
Runt Danmarks kust finns väldigt bra fiskevatten. I Nordsjön och Östersjön fångar fiskare sill och torsk. I Limfjorden på Jylland fångas ostron, rödspätta och blåmusslor.

                    Källa: Ett "Norden häfte"………..




                                                                 

                                              
                                        

                                                       

torsdag 19 februari 2015

Veckans AHA

                            Ishotellet i Jukkasjärvi

Ishotellet ligger högt upp i Sverige i Lappland. Hotellet grundades år 1989 mellan oktober och december. Byggmaterialet är is från Torne älv. Och hotellet har 50 000 besökare varje år. Och det är 30 000 som övernattar på hotellet varje år. Hotellet har 61 iskalla rum (-5 grader) och 72 varma rum. Is "skördas" ur Torne älv mellan mars och april och lagras sedan hela sommaren för att kunna användas till bygget som startar i oktober.
Hotellet byggs av 55 byggarbetare och inredningen skapas av 42 konstnärer från 11 olika länder. Varje år har hotellet helt ny design.

Temperaturen sjunker aldrig under -5 grader tack vare den byggteknik som används. Varje gäst får låna en sovsäck som klarar -25 grader. Under vårmånaderna april och maj smälter hela hotellet för att sedan byggas upp på nytt ett par månader senare.

                                                          Källa: ingen källa.


                                                    Bilder:

                     
 Bildkälla: http://iwlm.se


 Bildkälla: http://sv.wikipedia.org

 Bildkälla: http://www.reddit.com

 Bildkälla: http://www.naturfoto.se
Ishotellets kyrka



SLUT!