onsdag 20 maj 2015

Vikingatiden 800e.Kr - 1050e.Kr

Trälar

Om man var fattig och inte hade någon mat kunde man sälja sig själv till någon och bli en träl. Eller så kunde man födas i en träl-familj och när man blev stor nog fick man börja arbeta. Trälarna fick fula namn. Om en träl försökte rymma kunde man bli piskad.

Asatro

Människorna på vikingatiden trodde på jättar, tomtar och alla möjliga sorters varelser. Dom trodde också att det fanns gudar som såg ut som människor, som bodde i en annan del av världen. De gudarna kallades asar och därför kallas vikingarnas religion asatro.

Birka

Birka var den första vikingastaden. Dom som bodde i Birka försvarade staden. Birka låg vid vattnet.

Kläderna

Kvinnans kläder!
Närmast kroppen bar kvinnan en särk. Det var en slags underklänning av linne. Ovanpå särken hade hon en hängselkjol, som var gjord av två tygstycken. Det kallas för kjortel.

Mannens kläder!
Mannen hade en lång tröja. Den kallas för kolt. Runt midjan hade han ett bälte där han kunde hänga sina vapen. Under kolten hade han ett par långbyxor.

Barnens kläder!
Barnen hade nästan likadana kläder som de vuxna. Väldigt små barn lindades in i tygstycken. När dom blev större hade både flickorna och pojkarna kolt utan något under.

Asagudar

Asagudarna var vikingarnas gudar, dom levde i asgård.

Asagudarna heter: Oden, Tor, Loke, Balder, Tyr, Heimdall, Frej, Freja, Njord, Skade, Vidar, Höder, Brage, Idun och Ull.
När det åskade trodde vikingarna att det var guden Tor som åkte i en vagn med sina getabockar. Och när det blixtrade trodde dom att Tor slog ner med sin hammare.

Runskrift och runstenar

På vikingatiden fanns det inte papper eller penna. Då ristade man istället in ett meddelande på en sten, med runskrift. Dom hade inte likadana bokstäver som vi har idag. Bokstäverna blev raka och kantiga och det är sådana bokstäver som kallas för runor.
På stenarna står det bland annat: män som reste på långa vikingafärder, män som drunknat, kvinnor som byggt broar eller folk som har dött.