torsdag 19 november 2015

Skelett, leder och muskler

                                              Skelettet

Ett nyfött barn har ca 300 ben i kroppen där några av benen senare växer samman.
En vuxen människa består av ca 206 ben. Mäns skelettben är oftast längre än hos kvinnor.
När du är barn är ditt skelett inte så hårt och när du blir äldre så blir skelettbenen skörare.

Det betyder att det blir mer ömtåligare och det är lättare att ett ben går av. Det längsta och tyngsta benen är lårbenen och det minsta hittar vi stigbygeln, hammaren, städet. Lårbenet är ca 1/4 av din kroppslängd.

Skelettet har som uppgift av hålla oss stadiga. En del ben i skelettet skyddar mjuka organ i våran kropp. Kraniet skyddar hjärnan, ryggraden skyddar ryggmärgen och revbenen skyddar hjärtat och lungorna. Vi har 12 revben.

Skelettbenen är hårda. Runt dom finns en känslig hinna, benhinna. I den finns både nerver och blodkärl. Inuti skelettbenen finns en mjuk massa som kallas benmärg. Där tillverkas bland annat blodkroppar.

Skulle ett skelettben gå av så kan det laga sig själv. Skelettbenen ser olika ut och byggs upp hela tiden som du växer. Det blir hårt av kalk som finns i t.e.x mjölk och ost. Visste du att oftast är en centimeter kortare på kvällen än på morgonen.

                                                 Leder

Där två eller flera skelettben möts har vi leder. Lederna går så att våra ben hänger ihop. Om våra ben skulle vara ihopsatta utan leder skulle vi inte kunna röra på oss. Vi skulle bli stela som pinnar.

Hur vi kan röra oss beror på hur lederna ser ut. Den vanligaste ledtypen är gångjärnsleden och den rörligaste är kulleden. Gångjärnsleder kan bara böjas och sträckas nästan som ett gångjärn på en dörr.

Din ryggrad består av många kotor som är staplade på varandra. Mellan dessa har vi disker. Det är mjuka broskskivor. Dessa disker fungerar som stötdämpare på din ryggrad. Tack vare dessa disker kan du vrida dig, böja dig framåt och åt sidorna.

I våra knän som är det största lederna vi har finns också stötdämpare. Där kallas det för minister. För att dina knän ska bli ännu stadigare så har man extra ledband. Det kallas för korsband.

I handen finns det många ben och leder. Varje finger har 3 leder förutom tummen som har 2. För att kunna se våra skelettdelar behövs röntgen. Då skickar man röntgenstrålar in i kroppen. De strålar som kommer ut på andra sidan hamnar på en film och blir mörka. Där strålarna stoppas upp av skelettbenet blir det ljusare och då kommer vi att kunna se den på kortet. Den första röntgenbilden togs av Wilhelm Röntgen 1895.

fredag 13 november 2015

Människokroppen

                                                Skelettet

Människokroppen byggs upp av skelettet. Vi har ungefär 200 ben i kroppen. Det största är lårbenet och det minsta är ett litet ben som sitter i örat. Benen sitter ihop med hjälp av leder. Musklerna fäster också skelettet. Skelettet hjälper också till att skydda våra organ och utan skelettet skulle vi inte kunna gå upprätt.

                                               Organen

Vi har både inre och yttre organ. Dom inre organen är bland annat lungor, tarmar och hjärtat. Våra yttre organ är bland annat ögon och hud. Organen hjälper till och gör så att våran kropp fungerar. Vi har över 40 organ i våran kropp.

                                                  Hjärtat

Hjärtat är en av dom viktigaste organen i våran kropp. Den pumpar ut blod i kroppen så att den fungerar som den ska. Det är viktigt för oss att vi får nytt blod ofta, för att blod innehåller syre som vi behöver. Hjärtat är ungefär lika stort som en knytnäve och det sitter till vänster i bröstkorgen.
Man kan känna sina hjärtslag om du lägger handen till vänster om bröstkorgen.

                                                   Hjärnan


Hjärnan är det organ som tar emot information från dom andra organen i kroppen. Hjärnan kan man säga är den som säger till vad som ska göras i kroppen.
Vi behöver den också för att minnas saker och när vi sover. För när vi sover behövs hjärnan för att hålla igång hjärtat och se till att du andas. Hjärnan har vätska runt omkring sig och det skyddar hjärnan.

                                                Lungor

Vi har två lungor i kroppen. Och dom är livsviktiga för oss för att dom ger oss syre. Syret som kommer in i kroppen behövs för att få kroppen att fungera. Om man tar ett djupt andetag så andas man in syre som vi behöver. Och när man sedan andas ut, så andas man inte ut syre som man skulle kunna tro. Man andas istället ut något som heter koldioxid.

                                                   Muskler

Alla har hundratals muskler. Men vissa kan också ha starkare för att dom tränar. Hjärtat behöver muskler för att kunna pumpa ut blod. Vi behöver också muskler för att kunna röra oss. Musklerna används alltid och arbetar inne i kroppen. Vi har muskler i ansiktet, i armarna, i låren, i magen, i benen och nästan överallt i kroppen. När man rör på sig och använder musklerna brukar man säga att dom arbetar.
Det finns några olika typer av muskler. Skelettmuskler, hjärtmuskler och glatta muskler. Men det är skelettmusklerna som man använder när man rör på sig.

                                                Magsäcken

Magsäcken är som en påse i din mage där maten hamnar efter att du har svalt den och den gått igenom din matstrupe. Matstrupen är ungefär som ett rör som går från din mun och ner till magen och magsäcken. Magsäcken sitter på vänstersida i magen där revbenen slutar. Magsäcken är till för att ta upp matens nyttigheter.
Där matstrupen möter magsäcken är det öppet och den kan inte stängas. Den nedre delen av matstrupen är stängd nästan hela tiden. De gångerna den är öppen är där du sväljer maten.

                                            Huden

Huden är det organet som sitter ytterst på kroppen. Huden gör så att vi inte blir för varma eller för kalla. Vi har två lager hud och det är överhud och läderhud. Överhud är den huden som vi kan se. Läderhuden finns precis under överhuden och där finns också blodkärl och nerver bland annat.
Vi människor kan ha olika hudfärger. Vissa har ljusare och vissa har mörkare. Det beror på någonting som heter melanin. Melanin funkar ungefär som en gardin och stänger till så att solens farliga strålar inte kommer in.
Om man har mer melanin så blir hudfärgen mörkare.

                                            Munnen

Munnen tuggar vi med och pratar med. I munnen finns tänder, tungan, läppar och käkar. Alla munnens delar hjälper till när du äter. Tungan har många funktioner. Den gör så att vi kan känna olika smaker och prata.
Dom första tänderna som kommer kallas för mjölktänder. Man får 20 stycken små mjölktänder som man brukar tappa när man är 6-7 år. När man har tappat sin mjölktand så kommer det att börja växa ut en ny tand där.
Den tanden som kommer ut där sen är en vuxentand, och det är dom som man ska ha resten av livet. Så man ska inte tappa vuxentänderna. Dom är mycket hårdare än mjölktänderna och faktiskt hårdare än ett ben.

                                   Sinnen

Vi har fem olika sinnen. Synen, som gör att vi kan se saker. Och det heter synsinne. Sen har vi ett smaksinne som gör att vi kan känna dom olika smakerna. Och känseln som gör att vi kan känna saker. Hörseln, den gör så att vi kan höra olika ljud. Och det sista är luktsinnet. Det gör så att vi kan känna olika lukter, kanske känna vad en parfym doftar.

                                     Celler

Vi har många olika celler i kroppen. Blodceller, finns i blodet och dess viktigare är att transportera syre runt i kroppen. Muskelceller, finns i musklerna och ger kroppen förmågan att röra sig med samman dragningar.
Fettcell, fettet fungerar som stöt dämpande och isolering den ger också kroppen energi.
Nervcell, skickar nerv signaler genom kroppen.
Det här är några av våra celler vi har. Vi har väldigt många celler.

                                     Levern

Levern är kroppens största körtel och det näst största organet i vår kropp efter huden. Levern är skyddad av revbenen, upptill i högra delen av bukhålan.
Man skulle kunna ta bort halva levern och sen skulle den kunna växa ut till den normala storleken igen.
Levern innehåller blod därför att en stor mängd blod (en fjärdedel av allt blod pumpar hjärtat ut) passerar levern genom två blodkärl, portådern och leverartären transporterar syrerikt blod till levern. Tillsammans med gallblåsan och bukspottskörteln bildar dom tre organen ett mycket viktigt maskineri i kroppen.

Levern väger ca 1,5 kilo och levern bildar 0,5-1 liter galla om dagen. Den är formad som ett halvklot och reglerar din ämnesomsättning. Levern bildar blod åt fostret under en graviditet.
Varje minut passerar 1,5 liter blod i levern.
                                             

onsdag 11 november 2015

Minoritetspråken

Dom fem minoritetspråken är:

- Samiska

- Finska

- Jiddisch

- Romani

- Meänkieli