fredag 5 februari 2016

Surt & basiskt

I kemin har vi jobbat med surt & basiskt, fotosyntes, förbränning, växthuseffekten, kemiska reaktioner, vattenrening & molekyler & atomer. Vi delades in i olika grupper. Varje grupp fick jobba med något av det här för att sedan ha en muntlig redovisning för hela klassen så att alla lär sig något om allt.

I min grupp jobbade vi med surt & basiskt. Eller typ bara JAG jobbade med det för typ ingen hjälpte till.

     
Här är våran redovisning.

måndag 1 februari 2016

Blodet i min kropp

Inuti kroppen så finns blodet. Barn i skolåldern har ungefär 4 liter blod. Blodet cirkulerar runt i kroppen. För att driva runt blodet i kroppen behövs en pump. Det är hjärtat som är denna pump. Hjärtat är ungefär lika stor som en knytnäve och sitter lite till vänster i din bröstkorg.
Hjärtat och lungorna skyddas av revbenen. Det består av muskler och när hjärtat drar ihop sig eller slår, pumpas blodet ut i kroppen. På en vuxen person slår hjärtat omkring 75 slag per minut. På en tioåring ungefär 90 gånger per minut. På en bebis ungefär 130 gånger per minut.

Hjärtat är uppdelat i fyra rum. Dom övre rummen kallas för höger förmak och vänster förmak. Dom nedre kallas för höger kammare och vänster kammare. De två rummen på hjärtats vänstra sida pumpar ut blodet i kroppen. De två rummen på högra sidan av hjärtat pumpar blod till lungorna för att hämta nytt syre.

Blodet transporteras i rör som kallas för blodkärl. Dom allra, allra tunnaste och smalaste blodkärlen brukar kallas för kapillärer. Visste du att inuti din kropp finns 10 000 mil blodkärl? Det motsvarar ungefär två och ett halvt varv runt jorden vid ekvatorn.

         

                                  Bildkälla: personalcoach.blogg.se

Ungefär hälften av alla blodkärl på bilden kallas för artärer. Genom dom pumpas blodet omkring ut i kroppen. Dom övriga blodkärlen kallas för vener. Genom dom pumpas blodet tillbaka till blodpumpen, hjärtat. Blodet når varje levande cell du har i kroppen. Blodets uppgift är att leverera näring och syre till kroppens alla celler. Samtidigt avger cellerna koldioxid och annat avfall som blodet tar med sig.

Blodet gör två turer i kroppen. När blodet har pumpats från hjärtat till lungorna så kallas det för "lilla kretsloppet". I lungorna hämtar blodet syre och avger koldioxid. Då andas vi ut koldioxiden och det är väldigt bra för växter att få koldioxid. Då växer dom bättre. Sedan transporteras blodet tillbaka till hjärtat.

Nu är det omgången två i blodomloppet. Det syresatta blodet pumpas ut till alla kroppens celler. Detta är det stora kretsloppet.

I vårat blod så har vi blodkroppar och blodplättar. Vi har vita och röda blodkroppar. Dom röda blodkropparna innehåller ett färgämne som heter hemoglobin. Det är hemoglobinet som ger blodet dess färg. Dom röda blodkropparna transporterar syre och näring till kroppens celler. Dom för också med sig koldioxid och annat avfall från kroppens celler.

Dom vita blodkropparna är Säpo eller FBI poliserna i din kropp. Deras uppgift är att äta upp alla bakterier, virus och främmande ämnen som kommer in i kroppen.

Blodplättarnas uppgift är att snabbt läka en såryta, så att inte för mycket blod rinner ut. Det kallas för att blodet levrar sig. Visste du att i en enda liten bloddroppe finns det 5 miljoner röda blodkroppar, 10 00 vita blodkroppar och 250 000 blodplättar.