fredag 25 september 2015

Människan och vatten
Det finns vatten på månen. Där är vattnet i fastform. Vi använder vatten till: lyftkraft och transport, får mat där i från, håller oss rena, tvättar, omvandlar vattnets kraft till elektricitet, sporter, fritid och fabriker. Våtmarker - kärr och myrar är viktiga vatten reserver för våra växter och djur. Förr byggde man alltid de stora städerna vid kuster, floder eller sjöar för att lätt kunna transportera varor, sig själva, skaffa mat samt släcka bränder.
Idag behöver vi inte tänka så för vi har vattenledningar. Sötvattnet på vår jord ska räcka till många men tillgången till rent vatten är orättvist fördelat.

           Vattenbrist i framtiden
Vi blir fler på jorden.

Vi smutsar ner vattnet och förgiftar det, så att allt mer vatten blir odrickbart.

Sjukt vatten
1. Föroreningar i spillvatten - spillvatten är de vatten som vi använder till disk, toa, tvätt och fabriker. Detta vatten måste renas igen innan vi släpper tillbaka det i naturen. Det görs i reningsverk. Görs inte detta blir vårt vatten sjukt.
                   Gödningsmedel
I gödsel och jord finns nitrat och fosfat. När det regnar rinner dessa ämnen ner i grundvattnet och sedan ut i sjöar och hav. Alger förökar sig av dessa ämnen och då blir det algblomning. Det leder till att algerna behöver mer syre för att växa. Då blir resten av sjön syrefattig.

Giftiga ogräs och insektsmedel.
Oljeutsläpp.
Försurning - innehåller oftast svavelsyra. Då blir vattnet surt som är motsatsten till basisk. Detta mäter man genom att kolla vattnets PHvärde. Normalt är PH.7

måndag 14 september 2015

Jordens vatten - viktiga ord

Atmosfär - All luft som är omkring oss.

Atom - En atom är molekylernas byggstenar. När dom klumpar ihop sig blir det en vattenmolekyl. Och allt som finns består av atomer.

Avdunstning - Avdunstning är när vattnet först är i flytande form, sen lyser solen starkt och vattnet avdunstar och blir till gasform.

Biflod - Det är en mindre flod som rinner ut i en större.

Bräckt vatten - Det är saltvatten och sötvatten.

Delta - Ett näringrikt våtmarksområde som bildats där flodsystem mynnar ut i havet eller i en sjö.

Fotosyntes - Fotosyntesen gör att gröna växter kan leva. Växten behöver solljus, vatten och koldioxid och bildar då kolhydrater och syre.

Glaciär - Det är en stor ismassa som inte smälter under sommarhalvåret.

Vattenmolekyl - Vattnets byggstenar. En vattenmolekyl har en syreatom och två väteatomer. Vattenmolekylen har beteckningen H2O.

Vattenånga - Det är vatten när det är i gasform.

Gravitationskraft - En kraft som drar allting till jordens centrum.

Grundvatten - Grundvatten är det vattnet som vi inte kan se, som finns djupare ner under marken.

Grundämne - Ett ämne som bara består av en sort atomer. Det finns cirka 100 grundämnen.

Kondens - När vattnet är i gasform och och övergår till flytande form. Exempel: Vattenånga blir till vanligt vatten.

Molekyler - En molekyl består av en eller flera atomer.

Meander - Kröken som många älvar bildar framför allt där det flyter långsammare.

Natriumklorid - Vanligt bordssalt.

Syre - Syre är ett grundämne.

Ebb och flod - Ebb är låg vattennivå och flod är hög vattennivå. Det är månen som gör att det blir ebb och flod.

Vattnets kretslopp - Solen lyser på vattnet som är i flytande form, och vattnet från flytande form blir till gasform och avdunstar. Sen kondenserar det, det börjar regna (nederbörd) och då rinner vattnet tillbaka. Så håller vattnet på i ett evigt kretslopp.

Väte - Väte är ett grundämne.

Saliner - Grunda dammar för att genom avdunstning framställa salt.

Ytspänning - Ytspänningen uppstår eftersom vattenmolekylerna håller ihop och gör att vattenytan ser ut som den har skinn.

Ytvatten - Det är det vattnet som vi kan se. Det vattnet som stannar vid markytan och inte sipprar vidare ner i jorden.





onsdag 9 september 2015

Flatön 2015

                                              DAG 1    


Vi åkte buss till Flatön. Vi åkte i en dubbel deckare. På bussen fanns det en toalett, högtalare och wifi. Från början när chauffören skulle packa in allt i bussen var han sur och irriterad. Man fick inte dricka något eller äta något på bussen. Sen åkte vi en färja över till Malö och det tog ca 30 sekunder. Alla började sjunga Evert Taubes låtar, Maj på Malö och Fritiof och Carmencita. När alla börja sjunga blev chauffören glad. Det tog en och en halv timme att åka till Flatön.

När vi kom till Malö åkte vi vidare med bussen till Flatön. När vid var framme vid dom två husen, det lilla huset och det stora huset, fick vi reda på vilket rum man fick. Jag och en kompis fick ett eget rum i det stora huset.
Alla började packa upp, bädda sängarna, äta godis. Sen delades vi upp i två grupper. Jag var i grupp 1, och grupp ett fick börja gå till Handelsman Flink och Evert Taube stenen. Inne på Handelsman Flink fanns det godis, tablettaskar, klubbor och glassar. Det fanns också massa bilder på Evert Taube, nyckelringar, kläder och lite olika prylar. Jag köpte en nyckelring. På den var det en hummer som var gjord i trä. Sen gick vi tillbaka till husen och gjorde ingenting.
Sen så skulle vi göra 14-kamp ute i den stora trädgården. Vi fick göra massa olika aktiviteter. Hoppa hopprep, kasta bollar i en hink, tennis, frågesport och mycket mer. Man fick två minuter på sig vid varje station. Man skulle samarbeta och samla poäng. Till middag första dagen så fick vi köttbullar och makaroner.
På kvällen blev det disco i det stora huset. Då hade vi på jättehög musik, alla skrek jättehögt och några åt godis. Sen klockan 22:00 gick alla in på sina rum.

                                                      DAG 2

Första morgonen gick alla upp jättetidigt och satte på hög musik och sprang runt. Sen när klockan var 08:00 gick vi till matsalen och åt frukost och gick igenom schemat för dagen.
Den dagen fortsatte vi med 14-kampen för att vi hann inte klart dagen innan. Sen delades vi upp i två grupper igen. Grupp 1 och grupp 2. Jag var med i grupp 1.
Första gruppen (grupp 1) skulle börja att gå till ett skolmuseum på Flatön där man fick veta och se hur det va att gå i skolan förr i tiden. Det var jättelångt att gå men på vägen såg vi massa snygga hus. När vi kom fram till skolan så ringde fröken med klockan. Då skulle man ställa sig i ett led, tjejerna i ett led och killarna i ett led. Sen gick man in i klassrummet. Man fick inte sätta sig tills fröken kom in och sa att man fick det.
Då fick man ta fram en griffeltavla som man skulle skriva på. För att sudda bort det man skrivit använde man en riktig har tass. Det var två tanter som visade och berättade hur det var i skolan förr i tiden. På den tiden gick man i skolan måndag, tisdag, onsdag, torsdag, fredag och lördag. På söndagen var man tvungen att gå till kyrkan för det var jätteviktigt. Dom visade upp en piska som man använde förr i tiden om man inte lyssnade på fröken. Och direkt när man slutade för dagen skulle man gå raka vägen hem. En av dom berättade att när hon och en annan skolkamrat skulle gå hem, stannade dom och lekte lite i snön. Då kom rektorn springande och dom fick kvarsittning. Sen fick vi gå runt där inne och se hur dom hade det. Fröken bodde på sitt jobb, hon hade en säng där. Och man fick inte vara fröken om man var gift. Sen gick vi tillbaka till husen igen. Och när vi gick till skolan och hem från skolan så hade vi nästan gått en mil.
När vi kom tillbaka gick dom flesta in på rummen. Sen gick vi till havet och badade och fiska krabbor. För att gå till havet gick man igenom skogen och det tog ca 5 minuter. Vi fick fånga musslor och räkor för att ha som krabbmat. Sen på kvällen tände vi en eld och grilla korv, marshmallows och åt kakor.
Sen fick vi höra en spökhistoria som handlade om en familj som hade bott på den platsen och så hände det massa grejer där. Att det spökade. Men den e inte på riktigt.

Sen fick vi gå en spökrunda och då hade några lärare och några föräldrar klätt ut sig till spöken. Och då skulle vi samla reflexer som man såg på vägen när man gick spökrundan. Sen gick vi in igen.

                                                      DAG 3

Sista dagen på Flatön. Vi gick och åt frukost på morgonen och då gick vi också igenom städschemat. Man skulle städa innan man åkte ifrån Flatön. Det var jättetråkigt. Sen skulle man också packa ner allting och ställa det utanför husen.
Sen fick vi korv med bröd och banan till lunch innan vi skulle åka. Vi åkte ungefär vid klockan 11:00. Hem åkte vi med samma buss som vi åkte till Flatön med och det var samma chaufför. Sen kom vi tillbaka till skolan och då fick man gå hem.

                                                     Det roligaste med Flatön var att gå till skolmuseet och se hur det förr i tiden i skolan och att gå spökrundan.

Det tråkigaste med Flatön var ... Ingenting ...