fredag 8 januari 2016

Nervsystemet består av hjärnan, ryggmärgen och alla våra nerver. Dom samarbetar och jobbar varje sekund. Det är hjärnan som styr våran kropp. Den kontrollerar och koordinerar kroppsfunktioner som hjärtat, blodtryck, vätskebalans och kroppstemperatur.

Det finns två olika hjärnhalvor, lillhjärnan och storhjärnan. Det kan vara lättare att komma ihåg fler saker om man aktiverar flera hjärndelar. Våra fem sinnen, syn, smak, känsel, lukt och hörsel är det som avgör hur vi upplever världen.

Om man inte sover ordentligt finns det risk för att hjärnan och minnet påverkas. Därför är det viktigt att inte slarva med sömnen. Om hjärnan får vila orkar den lära sig mer. Hjärnan går inte att stänga av. Även när vi sover arbetar den. Ju längre man sover, desto lättare lagrar den minnen.

Om en lärare berättar någonting man ska komma ihåg så kommer det först till korttidsminnet som sitter där fram på hjärnan. När den berättar så samarbetar hjärncellerna och så skickas dom till långtidsminnet, och då lagras det.

Hjärnan väger ungefär 1400 gram och den tar så mycket som 20% av vår energi. Hjärnan sitter uppe i skallen och skyddas av vätska som finns runtomkring den. Det finns över 1000 miljarder hjärnceller, varav 100 miljarder är aktiva. Det dör celler varje dag men det finns tillräckligt många kvar. Eftersom att hjärnan har så mycket plats för minne, är det omöjligt att lära sig för mycket. Hjärnan kan aldrig bli full.



Vid olika former av fysiska skador kan hjärnan göra att personen hamnar i koma, det vill säga långvarig medvetslöshet.



                     Bildkälla: www.1177.se/Tema/Kroppen/Nervsystemet-och-sinnesorganen/Hjarna-Ryggmarg-och-nerver/


Bildkälla: www.twice.se/artiklar-10-saker-om-hjarnan.html