onsdag 25 mars 2015

Norden Jämförelser

                                 Nationaldagar

I Norden är det bara Finland som har sin nationaldag på vintern den 6 december, Norge har 17 maj på våren och resten av länderna har på sommaren, Danmark den 5 juni, Island den 17 juni och Sverige den 6 juni. Det är en likhet och en olikhet att dom flesta länderna har på sommaren medan Finland har på vintern.

                                                    Länder - likheter och olikheter

Island är det enda landet i Norden som är en ö mitt ute i Atlanten. Dom andra länderna i Norden, Danmark, Norge, Sverige och Finland sitter ihop med ett land.
Danmark sitter ihop med Tyskland, Norge sitter ihop med Sverige och Sverige med Norge och Finland sitter ihop med ryssarna i Ryssland.

                                                            Danmark jämförelser med Sverige

                                          Sveriges natur består mest utav skogar, berg och sjöar. 60% av Sveriges natur består utav skog. Men Danmarks natur består nästan av bara åkrar för att danskarna odlar mycket mer än vad danskarna själva kan äta upp så därför exporterar dom mycket produkter, alltså att dom säljer till andra länder i världen.

                                    EU

Sverige, Danmark och Finland är med i EU men det är inte dom två andra länderna Island och Norge.

                                                          Island - jämförelser med andra länder

En olikhet mellan länderna i Norden är att det bara är Island som har vulkaner. Och det finns nästan inga träd alls på Island och om man då jämför med Sverige så har vi väldigt mycket träd eftersom att 60% av naturen i Sverige är bara skog. Det finns bland annat glaciärer, vulkaniska berg, mäktiga vattenfall och väldigt många heta källor som sprutar upp vatten.
                                                               

                                     Sverige - jämförelser med andra länder

I Sverige har vi mycket berg och skog, men det har inte danskarna mycket av för dom har inga berg alls. Deras högsta punkt är Yding Skovhöj och är bara en kulle, men Sveriges högsta berg är Kebnekajse och är mycket högre och ett berg. Finländarna gillar att basta mycket, men Sverige bastar inte lika mycket.

                                                     Finland - jämförelser med andra länder

I Finland gillar man att basta, man brukar sitta i bastun och sedan springa ner till sjön och ta ett dopp och sedan in i bastun igen. Alla länder i Norden tänder en midsommarbrasa men i Sverige dansar man runt en midsommarstång.

Danmark - jämförelser med andra länder

I Danmark får man ingen skollunch i skolan, man får ta med sig egen lunch hemifrån. Men i Sverige får man lunch i skolan. Danmark har inga berg men det har vi i Sverige. Och alla länder i Norden har skolplikt.

                                       Norge - jämförelser med andra länder

   I Norge får man inte lunch i skolan, man får ta med sig eget, precis som Danmark. Men skolan i Norge bjuder på mjölk. I Norge får man lära sig att åka skridskor och skidor redan när man går på dagis för att det är så populärt. Norge har väldigt många fjordar.  

                                        Bilder:
                                                            Nordens flagga

Danmarks natur



                                         

                                                              

                             


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar