fredag 25 september 2015

Människan och vatten
Det finns vatten på månen. Där är vattnet i fastform. Vi använder vatten till: lyftkraft och transport, får mat där i från, håller oss rena, tvättar, omvandlar vattnets kraft till elektricitet, sporter, fritid och fabriker. Våtmarker - kärr och myrar är viktiga vatten reserver för våra växter och djur. Förr byggde man alltid de stora städerna vid kuster, floder eller sjöar för att lätt kunna transportera varor, sig själva, skaffa mat samt släcka bränder.
Idag behöver vi inte tänka så för vi har vattenledningar. Sötvattnet på vår jord ska räcka till många men tillgången till rent vatten är orättvist fördelat.

           Vattenbrist i framtiden
Vi blir fler på jorden.

Vi smutsar ner vattnet och förgiftar det, så att allt mer vatten blir odrickbart.

Sjukt vatten
1. Föroreningar i spillvatten - spillvatten är de vatten som vi använder till disk, toa, tvätt och fabriker. Detta vatten måste renas igen innan vi släpper tillbaka det i naturen. Det görs i reningsverk. Görs inte detta blir vårt vatten sjukt.
                   Gödningsmedel
I gödsel och jord finns nitrat och fosfat. När det regnar rinner dessa ämnen ner i grundvattnet och sedan ut i sjöar och hav. Alger förökar sig av dessa ämnen och då blir det algblomning. Det leder till att algerna behöver mer syre för att växa. Då blir resten av sjön syrefattig.

Giftiga ogräs och insektsmedel.
Oljeutsläpp.
Försurning - innehåller oftast svavelsyra. Då blir vattnet surt som är motsatsten till basisk. Detta mäter man genom att kolla vattnets PHvärde. Normalt är PH.7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar