onsdag 9 december 2015

Livsöden - Anne Frank

Den 12 juni år 1929 föddes det en judisk flicka i Frankfurt i Tyskland. Hennes namn var Anne Frank.
Hon hade en pappa som hette Otto Frank, en mamma som hette Edith Frank och en syster som hette Margot Frank.
Hon gick i skolan, hade kompisar och levde ett bra liv i Tyskland tills hon var 4 år. Nazisterna tog makten i Tyskland år 1933. Dom fick inte lämna Nederländerna och då flydde dom till Amsterdam i Holland. Dom första 7 åren hade dom det bra i Holland och Anne gick i skolan.

hoten blev värre och värre för judarna. Dom fick inte cykla, dom fick inte använda transportmedel och inte vara ute efter klockan 20:00 på kvällen.

Den 1 september år 1939 bröt andra världskriget ut. Familjen bestämde sig den 5 juli för att gå under jorden, samma dag som Annes syster Margot hade fått en kallelse till tvångsarbete. På Otto Franks kontor hade Johannes Kleiman, Victor Kugler, Elisabeth Wijk-Voskuilj och Miep Gies (Ottos arbetskollegor)  gått med på att gömma familjen och inte berätta för någon att dom och en familj till bodde ovanför.

Det var i gömstället som Anne började skriva i sin dagbok och hon kallade den för Kitty. Hon skrev om hur det var att vara undangömd, om bråken och hur man hörde bomber på nätterna. Dom hade gardiner fördragna hela tiden och dom fick viska till varandra för att ingen som inte visste om att dom gömde sig där, skulle höra.


I hela 25 månader, 2 år och 1 månad, höll dom sig undangömda. Men år 1944 förrådes dom och blev tillfångatagna och fördes till koncentrationsläger. Miep Gies och Elisabeth, 2 av Ottos arbetskollegor, lyckades redan samma dag bringa Annes dagbok och andra saker i säkerhet. Anne och Margot fördes till koncentrationslägret Bergen-Belsen. Anne och Margot dog tillslut. Anne var 15 år och Margot var 18 år. Dom dog av svält och av sjukdomar i koncentrationslägret.

Edith Frank dog 6 januari 1945 i kvinnolägret Auschwitz-Birkenau av svält och utmattning.
Otto Frank var den enda i familjen som överlevde. Han och andra fångar befriades av ryska trupper den 27 januari 1945. Otto Frank dog senare år 1980.

Miep Gies, den sista överlevande i kretsen kring Anne Frank, avled för bara några år sedan, den 11 januari 2010 vid 100 års ålder.

Annes dagbok är idag en av världens mest lästa böcker och har översatts på över 50 språk. Huset och gömstället där familjen gömde sig är numera ett museum, "Anne Frank-huset".

                                             Bilder:

Bild på Anne Frank. Bildkälla: www.usatoday.com


Gömstället. Bildkälla: https://sv.wikipedia.org

Familjen Frank. Bildkälla: www.helles-koepfchen.de

måndag 7 december 2015

Matspjälkningen

Matspjälknings-bild
Först tuggar man maten i munnen. Sen åker maten ner genom matstrupen och ner till magsäcken. I magsäcken finns det magsaft och det är en syra. Maten ligger i magsaften i ca 3 timmar eller mer. Där sönderdelas också maten ännu mer.

Sen åker maten igenom tolvfingertarmen. Det är tunntarmens första väg. Där finns olika ämnen som hjälper till att sönderdela maten. Ifrån levern kommer det galla och ifrån bukspottkörteln kommer det bukspott. När maten är i tunntarmen tar den upp näring och vitaminer ifrån maten med hjälp av flimmerhår som sitter längs tunntarmens väggar.
Sen kommer den ut i tjocktarmen och där tar den upp allt vatten som är kvar i maten och då börjar det mer och mer likna avföring. Och efter det så åker maten ut genom kroppen via analöppningen.