måndag 7 december 2015

Matspjälkningen

Matspjälknings-bild
Först tuggar man maten i munnen. Sen åker maten ner genom matstrupen och ner till magsäcken. I magsäcken finns det magsaft och det är en syra. Maten ligger i magsaften i ca 3 timmar eller mer. Där sönderdelas också maten ännu mer.

Sen åker maten igenom tolvfingertarmen. Det är tunntarmens första väg. Där finns olika ämnen som hjälper till att sönderdela maten. Ifrån levern kommer det galla och ifrån bukspottkörteln kommer det bukspott. När maten är i tunntarmen tar den upp näring och vitaminer ifrån maten med hjälp av flimmerhår som sitter längs tunntarmens väggar.
Sen kommer den ut i tjocktarmen och där tar den upp allt vatten som är kvar i maten och då börjar det mer och mer likna avföring. Och efter det så åker maten ut genom kroppen via analöppningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar