onsdag 9 december 2015

Livsöden - Anne Frank

Den 12 juni år 1929 föddes det en judisk flicka i Frankfurt i Tyskland. Hennes namn var Anne Frank.
Hon hade en pappa som hette Otto Frank, en mamma som hette Edith Frank och en syster som hette Margot Frank.
Hon gick i skolan, hade kompisar och levde ett bra liv i Tyskland tills hon var 4 år. Nazisterna tog makten i Tyskland år 1933. Dom fick inte lämna Nederländerna och då flydde dom till Amsterdam i Holland. Dom första 7 åren hade dom det bra i Holland och Anne gick i skolan.

hoten blev värre och värre för judarna. Dom fick inte cykla, dom fick inte använda transportmedel och inte vara ute efter klockan 20:00 på kvällen.

Den 1 september år 1939 bröt andra världskriget ut. Familjen bestämde sig den 5 juli för att gå under jorden, samma dag som Annes syster Margot hade fått en kallelse till tvångsarbete. På Otto Franks kontor hade Johannes Kleiman, Victor Kugler, Elisabeth Wijk-Voskuilj och Miep Gies (Ottos arbetskollegor)  gått med på att gömma familjen och inte berätta för någon att dom och en familj till bodde ovanför.

Det var i gömstället som Anne började skriva i sin dagbok och hon kallade den för Kitty. Hon skrev om hur det var att vara undangömd, om bråken och hur man hörde bomber på nätterna. Dom hade gardiner fördragna hela tiden och dom fick viska till varandra för att ingen som inte visste om att dom gömde sig där, skulle höra.


I hela 25 månader, 2 år och 1 månad, höll dom sig undangömda. Men år 1944 förrådes dom och blev tillfångatagna och fördes till koncentrationsläger. Miep Gies och Elisabeth, 2 av Ottos arbetskollegor, lyckades redan samma dag bringa Annes dagbok och andra saker i säkerhet. Anne och Margot fördes till koncentrationslägret Bergen-Belsen. Anne och Margot dog tillslut. Anne var 15 år och Margot var 18 år. Dom dog av svält och av sjukdomar i koncentrationslägret.

Edith Frank dog 6 januari 1945 i kvinnolägret Auschwitz-Birkenau av svält och utmattning.
Otto Frank var den enda i familjen som överlevde. Han och andra fångar befriades av ryska trupper den 27 januari 1945. Otto Frank dog senare år 1980.

Miep Gies, den sista överlevande i kretsen kring Anne Frank, avled för bara några år sedan, den 11 januari 2010 vid 100 års ålder.

Annes dagbok är idag en av världens mest lästa böcker och har översatts på över 50 språk. Huset och gömstället där familjen gömde sig är numera ett museum, "Anne Frank-huset".

                                             Bilder:

Bild på Anne Frank. Bildkälla: www.usatoday.com


Gömstället. Bildkälla: https://sv.wikipedia.org

Familjen Frank. Bildkälla: www.helles-koepfchen.de

måndag 7 december 2015

Matspjälkningen

Matspjälknings-bild
Först tuggar man maten i munnen. Sen åker maten ner genom matstrupen och ner till magsäcken. I magsäcken finns det magsaft och det är en syra. Maten ligger i magsaften i ca 3 timmar eller mer. Där sönderdelas också maten ännu mer.

Sen åker maten igenom tolvfingertarmen. Det är tunntarmens första väg. Där finns olika ämnen som hjälper till att sönderdela maten. Ifrån levern kommer det galla och ifrån bukspottkörteln kommer det bukspott. När maten är i tunntarmen tar den upp näring och vitaminer ifrån maten med hjälp av flimmerhår som sitter längs tunntarmens väggar.
Sen kommer den ut i tjocktarmen och där tar den upp allt vatten som är kvar i maten och då börjar det mer och mer likna avföring. Och efter det så åker maten ut genom kroppen via analöppningen.

torsdag 19 november 2015

Skelett, leder och muskler

                                              Skelettet

Ett nyfött barn har ca 300 ben i kroppen där några av benen senare växer samman.
En vuxen människa består av ca 206 ben. Mäns skelettben är oftast längre än hos kvinnor.
När du är barn är ditt skelett inte så hårt och när du blir äldre så blir skelettbenen skörare.

Det betyder att det blir mer ömtåligare och det är lättare att ett ben går av. Det längsta och tyngsta benen är lårbenen och det minsta hittar vi stigbygeln, hammaren, städet. Lårbenet är ca 1/4 av din kroppslängd.

Skelettet har som uppgift av hålla oss stadiga. En del ben i skelettet skyddar mjuka organ i våran kropp. Kraniet skyddar hjärnan, ryggraden skyddar ryggmärgen och revbenen skyddar hjärtat och lungorna. Vi har 12 revben.

Skelettbenen är hårda. Runt dom finns en känslig hinna, benhinna. I den finns både nerver och blodkärl. Inuti skelettbenen finns en mjuk massa som kallas benmärg. Där tillverkas bland annat blodkroppar.

Skulle ett skelettben gå av så kan det laga sig själv. Skelettbenen ser olika ut och byggs upp hela tiden som du växer. Det blir hårt av kalk som finns i t.e.x mjölk och ost. Visste du att oftast är en centimeter kortare på kvällen än på morgonen.

                                                 Leder

Där två eller flera skelettben möts har vi leder. Lederna går så att våra ben hänger ihop. Om våra ben skulle vara ihopsatta utan leder skulle vi inte kunna röra på oss. Vi skulle bli stela som pinnar.

Hur vi kan röra oss beror på hur lederna ser ut. Den vanligaste ledtypen är gångjärnsleden och den rörligaste är kulleden. Gångjärnsleder kan bara böjas och sträckas nästan som ett gångjärn på en dörr.

Din ryggrad består av många kotor som är staplade på varandra. Mellan dessa har vi disker. Det är mjuka broskskivor. Dessa disker fungerar som stötdämpare på din ryggrad. Tack vare dessa disker kan du vrida dig, böja dig framåt och åt sidorna.

I våra knän som är det största lederna vi har finns också stötdämpare. Där kallas det för minister. För att dina knän ska bli ännu stadigare så har man extra ledband. Det kallas för korsband.

I handen finns det många ben och leder. Varje finger har 3 leder förutom tummen som har 2. För att kunna se våra skelettdelar behövs röntgen. Då skickar man röntgenstrålar in i kroppen. De strålar som kommer ut på andra sidan hamnar på en film och blir mörka. Där strålarna stoppas upp av skelettbenet blir det ljusare och då kommer vi att kunna se den på kortet. Den första röntgenbilden togs av Wilhelm Röntgen 1895.

fredag 13 november 2015

Människokroppen

                                                Skelettet

Människokroppen byggs upp av skelettet. Vi har ungefär 200 ben i kroppen. Det största är lårbenet och det minsta är ett litet ben som sitter i örat. Benen sitter ihop med hjälp av leder. Musklerna fäster också skelettet. Skelettet hjälper också till att skydda våra organ och utan skelettet skulle vi inte kunna gå upprätt.

                                               Organen

Vi har både inre och yttre organ. Dom inre organen är bland annat lungor, tarmar och hjärtat. Våra yttre organ är bland annat ögon och hud. Organen hjälper till och gör så att våran kropp fungerar. Vi har över 40 organ i våran kropp.

                                                  Hjärtat

Hjärtat är en av dom viktigaste organen i våran kropp. Den pumpar ut blod i kroppen så att den fungerar som den ska. Det är viktigt för oss att vi får nytt blod ofta, för att blod innehåller syre som vi behöver. Hjärtat är ungefär lika stort som en knytnäve och det sitter till vänster i bröstkorgen.
Man kan känna sina hjärtslag om du lägger handen till vänster om bröstkorgen.

                                                   Hjärnan


Hjärnan är det organ som tar emot information från dom andra organen i kroppen. Hjärnan kan man säga är den som säger till vad som ska göras i kroppen.
Vi behöver den också för att minnas saker och när vi sover. För när vi sover behövs hjärnan för att hålla igång hjärtat och se till att du andas. Hjärnan har vätska runt omkring sig och det skyddar hjärnan.

                                                Lungor

Vi har två lungor i kroppen. Och dom är livsviktiga för oss för att dom ger oss syre. Syret som kommer in i kroppen behövs för att få kroppen att fungera. Om man tar ett djupt andetag så andas man in syre som vi behöver. Och när man sedan andas ut, så andas man inte ut syre som man skulle kunna tro. Man andas istället ut något som heter koldioxid.

                                                   Muskler

Alla har hundratals muskler. Men vissa kan också ha starkare för att dom tränar. Hjärtat behöver muskler för att kunna pumpa ut blod. Vi behöver också muskler för att kunna röra oss. Musklerna används alltid och arbetar inne i kroppen. Vi har muskler i ansiktet, i armarna, i låren, i magen, i benen och nästan överallt i kroppen. När man rör på sig och använder musklerna brukar man säga att dom arbetar.
Det finns några olika typer av muskler. Skelettmuskler, hjärtmuskler och glatta muskler. Men det är skelettmusklerna som man använder när man rör på sig.

                                                Magsäcken

Magsäcken är som en påse i din mage där maten hamnar efter att du har svalt den och den gått igenom din matstrupe. Matstrupen är ungefär som ett rör som går från din mun och ner till magen och magsäcken. Magsäcken sitter på vänstersida i magen där revbenen slutar. Magsäcken är till för att ta upp matens nyttigheter.
Där matstrupen möter magsäcken är det öppet och den kan inte stängas. Den nedre delen av matstrupen är stängd nästan hela tiden. De gångerna den är öppen är där du sväljer maten.

                                            Huden

Huden är det organet som sitter ytterst på kroppen. Huden gör så att vi inte blir för varma eller för kalla. Vi har två lager hud och det är överhud och läderhud. Överhud är den huden som vi kan se. Läderhuden finns precis under överhuden och där finns också blodkärl och nerver bland annat.
Vi människor kan ha olika hudfärger. Vissa har ljusare och vissa har mörkare. Det beror på någonting som heter melanin. Melanin funkar ungefär som en gardin och stänger till så att solens farliga strålar inte kommer in.
Om man har mer melanin så blir hudfärgen mörkare.

                                            Munnen

Munnen tuggar vi med och pratar med. I munnen finns tänder, tungan, läppar och käkar. Alla munnens delar hjälper till när du äter. Tungan har många funktioner. Den gör så att vi kan känna olika smaker och prata.
Dom första tänderna som kommer kallas för mjölktänder. Man får 20 stycken små mjölktänder som man brukar tappa när man är 6-7 år. När man har tappat sin mjölktand så kommer det att börja växa ut en ny tand där.
Den tanden som kommer ut där sen är en vuxentand, och det är dom som man ska ha resten av livet. Så man ska inte tappa vuxentänderna. Dom är mycket hårdare än mjölktänderna och faktiskt hårdare än ett ben.

                                   Sinnen

Vi har fem olika sinnen. Synen, som gör att vi kan se saker. Och det heter synsinne. Sen har vi ett smaksinne som gör att vi kan känna dom olika smakerna. Och känseln som gör att vi kan känna saker. Hörseln, den gör så att vi kan höra olika ljud. Och det sista är luktsinnet. Det gör så att vi kan känna olika lukter, kanske känna vad en parfym doftar.

                                     Celler

Vi har många olika celler i kroppen. Blodceller, finns i blodet och dess viktigare är att transportera syre runt i kroppen. Muskelceller, finns i musklerna och ger kroppen förmågan att röra sig med samman dragningar.
Fettcell, fettet fungerar som stöt dämpande och isolering den ger också kroppen energi.
Nervcell, skickar nerv signaler genom kroppen.
Det här är några av våra celler vi har. Vi har väldigt många celler.

                                     Levern

Levern är kroppens största körtel och det näst största organet i vår kropp efter huden. Levern är skyddad av revbenen, upptill i högra delen av bukhålan.
Man skulle kunna ta bort halva levern och sen skulle den kunna växa ut till den normala storleken igen.
Levern innehåller blod därför att en stor mängd blod (en fjärdedel av allt blod pumpar hjärtat ut) passerar levern genom två blodkärl, portådern och leverartären transporterar syrerikt blod till levern. Tillsammans med gallblåsan och bukspottskörteln bildar dom tre organen ett mycket viktigt maskineri i kroppen.

Levern väger ca 1,5 kilo och levern bildar 0,5-1 liter galla om dagen. Den är formad som ett halvklot och reglerar din ämnesomsättning. Levern bildar blod åt fostret under en graviditet.
Varje minut passerar 1,5 liter blod i levern.
                                             

onsdag 11 november 2015

Minoritetspråken

Dom fem minoritetspråken är:

- Samiska

- Finska

- Jiddisch

- Romani

- Meänkieli

måndag 5 oktober 2015

Magnetism begreppsord

Magnetism - är en kraft.

Kontokort - har en magnetisk streckkod.

Förr trodde man att magnetstenar kunde - dra till sig onda andar och bota sjukdomar.

Ordet magnet betyder - sten från den turkiska byn Magnesia.

Svartmalm - kallas också för magnetit.

Permanentmagnet - är alltid magnetisk.

Den vita ändan på en magnet SYDÄNDAN - dras mot den röda ändan.

Den röda ändan på en magnet NORDÄNDAN - dras mot den vita ändan.

Elektromagnet - blir magnetisk av elström.

Kompass - har en magnetisk nål i sig.

Den engelsmannen vetenskapsmannen William Gilbert menade - att hela jorden var som en stor magnet.

Forskare idag tror att jordens magnetism beror på - att det finns massor av smälta järn som flyter omkring in i jordens inre.


fredag 25 september 2015

Människan och vatten
Det finns vatten på månen. Där är vattnet i fastform. Vi använder vatten till: lyftkraft och transport, får mat där i från, håller oss rena, tvättar, omvandlar vattnets kraft till elektricitet, sporter, fritid och fabriker. Våtmarker - kärr och myrar är viktiga vatten reserver för våra växter och djur. Förr byggde man alltid de stora städerna vid kuster, floder eller sjöar för att lätt kunna transportera varor, sig själva, skaffa mat samt släcka bränder.
Idag behöver vi inte tänka så för vi har vattenledningar. Sötvattnet på vår jord ska räcka till många men tillgången till rent vatten är orättvist fördelat.

           Vattenbrist i framtiden
Vi blir fler på jorden.

Vi smutsar ner vattnet och förgiftar det, så att allt mer vatten blir odrickbart.

Sjukt vatten
1. Föroreningar i spillvatten - spillvatten är de vatten som vi använder till disk, toa, tvätt och fabriker. Detta vatten måste renas igen innan vi släpper tillbaka det i naturen. Det görs i reningsverk. Görs inte detta blir vårt vatten sjukt.
                   Gödningsmedel
I gödsel och jord finns nitrat och fosfat. När det regnar rinner dessa ämnen ner i grundvattnet och sedan ut i sjöar och hav. Alger förökar sig av dessa ämnen och då blir det algblomning. Det leder till att algerna behöver mer syre för att växa. Då blir resten av sjön syrefattig.

Giftiga ogräs och insektsmedel.
Oljeutsläpp.
Försurning - innehåller oftast svavelsyra. Då blir vattnet surt som är motsatsten till basisk. Detta mäter man genom att kolla vattnets PHvärde. Normalt är PH.7

måndag 14 september 2015

Jordens vatten - viktiga ord

Atmosfär - All luft som är omkring oss.

Atom - En atom är molekylernas byggstenar. När dom klumpar ihop sig blir det en vattenmolekyl. Och allt som finns består av atomer.

Avdunstning - Avdunstning är när vattnet först är i flytande form, sen lyser solen starkt och vattnet avdunstar och blir till gasform.

Biflod - Det är en mindre flod som rinner ut i en större.

Bräckt vatten - Det är saltvatten och sötvatten.

Delta - Ett näringrikt våtmarksområde som bildats där flodsystem mynnar ut i havet eller i en sjö.

Fotosyntes - Fotosyntesen gör att gröna växter kan leva. Växten behöver solljus, vatten och koldioxid och bildar då kolhydrater och syre.

Glaciär - Det är en stor ismassa som inte smälter under sommarhalvåret.

Vattenmolekyl - Vattnets byggstenar. En vattenmolekyl har en syreatom och två väteatomer. Vattenmolekylen har beteckningen H2O.

Vattenånga - Det är vatten när det är i gasform.

Gravitationskraft - En kraft som drar allting till jordens centrum.

Grundvatten - Grundvatten är det vattnet som vi inte kan se, som finns djupare ner under marken.

Grundämne - Ett ämne som bara består av en sort atomer. Det finns cirka 100 grundämnen.

Kondens - När vattnet är i gasform och och övergår till flytande form. Exempel: Vattenånga blir till vanligt vatten.

Molekyler - En molekyl består av en eller flera atomer.

Meander - Kröken som många älvar bildar framför allt där det flyter långsammare.

Natriumklorid - Vanligt bordssalt.

Syre - Syre är ett grundämne.

Ebb och flod - Ebb är låg vattennivå och flod är hög vattennivå. Det är månen som gör att det blir ebb och flod.

Vattnets kretslopp - Solen lyser på vattnet som är i flytande form, och vattnet från flytande form blir till gasform och avdunstar. Sen kondenserar det, det börjar regna (nederbörd) och då rinner vattnet tillbaka. Så håller vattnet på i ett evigt kretslopp.

Väte - Väte är ett grundämne.

Saliner - Grunda dammar för att genom avdunstning framställa salt.

Ytspänning - Ytspänningen uppstår eftersom vattenmolekylerna håller ihop och gör att vattenytan ser ut som den har skinn.

Ytvatten - Det är det vattnet som vi kan se. Det vattnet som stannar vid markytan och inte sipprar vidare ner i jorden.





onsdag 9 september 2015

Flatön 2015

                                              DAG 1    


Vi åkte buss till Flatön. Vi åkte i en dubbel deckare. På bussen fanns det en toalett, högtalare och wifi. Från början när chauffören skulle packa in allt i bussen var han sur och irriterad. Man fick inte dricka något eller äta något på bussen. Sen åkte vi en färja över till Malö och det tog ca 30 sekunder. Alla började sjunga Evert Taubes låtar, Maj på Malö och Fritiof och Carmencita. När alla börja sjunga blev chauffören glad. Det tog en och en halv timme att åka till Flatön.

När vi kom till Malö åkte vi vidare med bussen till Flatön. När vid var framme vid dom två husen, det lilla huset och det stora huset, fick vi reda på vilket rum man fick. Jag och en kompis fick ett eget rum i det stora huset.
Alla började packa upp, bädda sängarna, äta godis. Sen delades vi upp i två grupper. Jag var i grupp 1, och grupp ett fick börja gå till Handelsman Flink och Evert Taube stenen. Inne på Handelsman Flink fanns det godis, tablettaskar, klubbor och glassar. Det fanns också massa bilder på Evert Taube, nyckelringar, kläder och lite olika prylar. Jag köpte en nyckelring. På den var det en hummer som var gjord i trä. Sen gick vi tillbaka till husen och gjorde ingenting.
Sen så skulle vi göra 14-kamp ute i den stora trädgården. Vi fick göra massa olika aktiviteter. Hoppa hopprep, kasta bollar i en hink, tennis, frågesport och mycket mer. Man fick två minuter på sig vid varje station. Man skulle samarbeta och samla poäng. Till middag första dagen så fick vi köttbullar och makaroner.
På kvällen blev det disco i det stora huset. Då hade vi på jättehög musik, alla skrek jättehögt och några åt godis. Sen klockan 22:00 gick alla in på sina rum.

                                                      DAG 2

Första morgonen gick alla upp jättetidigt och satte på hög musik och sprang runt. Sen när klockan var 08:00 gick vi till matsalen och åt frukost och gick igenom schemat för dagen.
Den dagen fortsatte vi med 14-kampen för att vi hann inte klart dagen innan. Sen delades vi upp i två grupper igen. Grupp 1 och grupp 2. Jag var med i grupp 1.
Första gruppen (grupp 1) skulle börja att gå till ett skolmuseum på Flatön där man fick veta och se hur det va att gå i skolan förr i tiden. Det var jättelångt att gå men på vägen såg vi massa snygga hus. När vi kom fram till skolan så ringde fröken med klockan. Då skulle man ställa sig i ett led, tjejerna i ett led och killarna i ett led. Sen gick man in i klassrummet. Man fick inte sätta sig tills fröken kom in och sa att man fick det.
Då fick man ta fram en griffeltavla som man skulle skriva på. För att sudda bort det man skrivit använde man en riktig har tass. Det var två tanter som visade och berättade hur det var i skolan förr i tiden. På den tiden gick man i skolan måndag, tisdag, onsdag, torsdag, fredag och lördag. På söndagen var man tvungen att gå till kyrkan för det var jätteviktigt. Dom visade upp en piska som man använde förr i tiden om man inte lyssnade på fröken. Och direkt när man slutade för dagen skulle man gå raka vägen hem. En av dom berättade att när hon och en annan skolkamrat skulle gå hem, stannade dom och lekte lite i snön. Då kom rektorn springande och dom fick kvarsittning. Sen fick vi gå runt där inne och se hur dom hade det. Fröken bodde på sitt jobb, hon hade en säng där. Och man fick inte vara fröken om man var gift. Sen gick vi tillbaka till husen igen. Och när vi gick till skolan och hem från skolan så hade vi nästan gått en mil.
När vi kom tillbaka gick dom flesta in på rummen. Sen gick vi till havet och badade och fiska krabbor. För att gå till havet gick man igenom skogen och det tog ca 5 minuter. Vi fick fånga musslor och räkor för att ha som krabbmat. Sen på kvällen tände vi en eld och grilla korv, marshmallows och åt kakor.
Sen fick vi höra en spökhistoria som handlade om en familj som hade bott på den platsen och så hände det massa grejer där. Att det spökade. Men den e inte på riktigt.

Sen fick vi gå en spökrunda och då hade några lärare och några föräldrar klätt ut sig till spöken. Och då skulle vi samla reflexer som man såg på vägen när man gick spökrundan. Sen gick vi in igen.

                                                      DAG 3

Sista dagen på Flatön. Vi gick och åt frukost på morgonen och då gick vi också igenom städschemat. Man skulle städa innan man åkte ifrån Flatön. Det var jättetråkigt. Sen skulle man också packa ner allting och ställa det utanför husen.
Sen fick vi korv med bröd och banan till lunch innan vi skulle åka. Vi åkte ungefär vid klockan 11:00. Hem åkte vi med samma buss som vi åkte till Flatön med och det var samma chaufför. Sen kom vi tillbaka till skolan och då fick man gå hem.

                                                     Det roligaste med Flatön var att gå till skolmuseet och se hur det förr i tiden i skolan och att gå spökrundan.

Det tråkigaste med Flatön var ... Ingenting ...

onsdag 20 maj 2015

Vikingatiden 800e.Kr - 1050e.Kr

Trälar

Om man var fattig och inte hade någon mat kunde man sälja sig själv till någon och bli en träl. Eller så kunde man födas i en träl-familj och när man blev stor nog fick man börja arbeta. Trälarna fick fula namn. Om en träl försökte rymma kunde man bli piskad.

Asatro

Människorna på vikingatiden trodde på jättar, tomtar och alla möjliga sorters varelser. Dom trodde också att det fanns gudar som såg ut som människor, som bodde i en annan del av världen. De gudarna kallades asar och därför kallas vikingarnas religion asatro.

Birka

Birka var den första vikingastaden. Dom som bodde i Birka försvarade staden. Birka låg vid vattnet.

Kläderna

Kvinnans kläder!
Närmast kroppen bar kvinnan en särk. Det var en slags underklänning av linne. Ovanpå särken hade hon en hängselkjol, som var gjord av två tygstycken. Det kallas för kjortel.

Mannens kläder!
Mannen hade en lång tröja. Den kallas för kolt. Runt midjan hade han ett bälte där han kunde hänga sina vapen. Under kolten hade han ett par långbyxor.

Barnens kläder!
Barnen hade nästan likadana kläder som de vuxna. Väldigt små barn lindades in i tygstycken. När dom blev större hade både flickorna och pojkarna kolt utan något under.

Asagudar

Asagudarna var vikingarnas gudar, dom levde i asgård.

Asagudarna heter: Oden, Tor, Loke, Balder, Tyr, Heimdall, Frej, Freja, Njord, Skade, Vidar, Höder, Brage, Idun och Ull.
När det åskade trodde vikingarna att det var guden Tor som åkte i en vagn med sina getabockar. Och när det blixtrade trodde dom att Tor slog ner med sin hammare.

Runskrift och runstenar

På vikingatiden fanns det inte papper eller penna. Då ristade man istället in ett meddelande på en sten, med runskrift. Dom hade inte likadana bokstäver som vi har idag. Bokstäverna blev raka och kantiga och det är sådana bokstäver som kallas för runor.
På stenarna står det bland annat: män som reste på långa vikingafärder, män som drunknat, kvinnor som byggt broar eller folk som har dött.









onsdag 15 april 2015

Bild❀

Min mapp med en glass på. Teknik: Mosaik!!!!!




Min nyårsteckning. Det är fyrverkerier, hus av tidningar och så har jag klippt ut Lill-bab och någon annans ansikte. Det ska föreställa att dom tittar på fyrverkerierna genom fönstret. Teknik: Pastell!!!!!




Mitt 3d rum. Man skulle rita sitt drömrum. Jag använde vanliga färgpennor och en blyertspenna!!!!!.

måndag 13 april 2015

Gerillaslöjd✌

Vi jobbar med kravall-slöjd & vi hade tänkt att klä in gungorna. När man gungar & håller i sig i kedjan luktar man metall efter. Då tänkte vi ta ett färgglatt tyg & klä in "handtaget", då luktar man inte metall om händerna när man gungar & man blir glad av färglada färger. Då blir gungan mer färgglad istället för svart & grått som inte är så roliga färger. Det kan göra att det blir roligare att gunga på skolgården.

onsdag 25 mars 2015

Norden Jämförelser

                                 Nationaldagar

I Norden är det bara Finland som har sin nationaldag på vintern den 6 december, Norge har 17 maj på våren och resten av länderna har på sommaren, Danmark den 5 juni, Island den 17 juni och Sverige den 6 juni. Det är en likhet och en olikhet att dom flesta länderna har på sommaren medan Finland har på vintern.

                                                    Länder - likheter och olikheter

Island är det enda landet i Norden som är en ö mitt ute i Atlanten. Dom andra länderna i Norden, Danmark, Norge, Sverige och Finland sitter ihop med ett land.
Danmark sitter ihop med Tyskland, Norge sitter ihop med Sverige och Sverige med Norge och Finland sitter ihop med ryssarna i Ryssland.

                                                            Danmark jämförelser med Sverige

                                          Sveriges natur består mest utav skogar, berg och sjöar. 60% av Sveriges natur består utav skog. Men Danmarks natur består nästan av bara åkrar för att danskarna odlar mycket mer än vad danskarna själva kan äta upp så därför exporterar dom mycket produkter, alltså att dom säljer till andra länder i världen.

                                    EU

Sverige, Danmark och Finland är med i EU men det är inte dom två andra länderna Island och Norge.

                                                          Island - jämförelser med andra länder

En olikhet mellan länderna i Norden är att det bara är Island som har vulkaner. Och det finns nästan inga träd alls på Island och om man då jämför med Sverige så har vi väldigt mycket träd eftersom att 60% av naturen i Sverige är bara skog. Det finns bland annat glaciärer, vulkaniska berg, mäktiga vattenfall och väldigt många heta källor som sprutar upp vatten.
                                                               

                                     Sverige - jämförelser med andra länder

I Sverige har vi mycket berg och skog, men det har inte danskarna mycket av för dom har inga berg alls. Deras högsta punkt är Yding Skovhöj och är bara en kulle, men Sveriges högsta berg är Kebnekajse och är mycket högre och ett berg. Finländarna gillar att basta mycket, men Sverige bastar inte lika mycket.

                                                     Finland - jämförelser med andra länder

I Finland gillar man att basta, man brukar sitta i bastun och sedan springa ner till sjön och ta ett dopp och sedan in i bastun igen. Alla länder i Norden tänder en midsommarbrasa men i Sverige dansar man runt en midsommarstång.

Danmark - jämförelser med andra länder

I Danmark får man ingen skollunch i skolan, man får ta med sig egen lunch hemifrån. Men i Sverige får man lunch i skolan. Danmark har inga berg men det har vi i Sverige. Och alla länder i Norden har skolplikt.

                                       Norge - jämförelser med andra länder

   I Norge får man inte lunch i skolan, man får ta med sig eget, precis som Danmark. Men skolan i Norge bjuder på mjölk. I Norge får man lära sig att åka skridskor och skidor redan när man går på dagis för att det är så populärt. Norge har väldigt många fjordar.  

                                        Bilder:
                                                            Nordens flagga

Danmarks natur



                                         

                                                              

                             


fredag 20 mars 2015

August Strindberg

   August Strindberg föddes den 21 januari år 1849. 
Han fick 4 barn men det första barnet lämnades bort och dog efter några dagar.
Han tyckte att kvinnor skulle ha rösträtt. Han kallades för "Kvinnohatare".
Hans pappa var sträng och slog August.

           August Strindberg

August var avundsjuk på Selma Lagerlöf för att hon var känd, en kvinna med kort hår och att det gick så bra för henne.
August var kompis med den kända konstnären Karl Larsson.

Han var gift 3 gånger.

August spelade Emils pappa Anton i Astrid Lindgrens film om Emil i Lönneberga.

Bildkälla: http://www.tvinfo.se


Han fick bland annat en dotter som hette Ann-Marie. Och efter sin död blev han berömd för sitt måleri. Han målade ett stormande hav.

August skrev boken Fröken Julie.

Han dog år 1912, samma år som Tictanic sjönk i atlanten.

Källa: En film på UR☆!



måndag 9 mars 2015

Författaren✎ Selma Lagerlöf

Selma Lagerlöf föddes den 20 november 1858 i Mårbacka som ligger i Värmland.
En morgon när Selma var 3 år vaknade hon och var förlamad i benen. Det blev bättre efter ett tag men hon fick halta i resten av sitt liv.

Selma läste böcker när hon var liten och drömde om att bli författare och skriva böcker.
Varje julafton önskade hon sig bara mer och mer böcker att läsa, men hennes föräldrar ville inte att hon bara skulle läsa så en jul fick Selma andra saker som inte passade henne för hon gillade att läsa och hon ville ha nya böcker. Men det sista paketet den julen såg hon att det var en bok, hon rev snabbt upp pappret och det var en bok. MEN den var på franska…
Selma hade bara läst franska 1 termin. Och det tog henne 1 hel timme att översätta bara den första meningen.

Selma tyckte om att leka med sina syskon men eftersom hon inte kunde gå så bra så gick hon alltid in till sin farmor som bodde i huset. Hennes farmor berättade historier för Selma och det tyckte hon om.

Där i Mårbacka växte hon upp och kämpade för att uppfylla sin dröm om att bli författare.

Selma fick ett uppdrag om att skriva en bok som barnen i skolan skulle läsa. Hon skrev en äventyrsbok som heter Nils Holgersson - Sverigeresan. Den boken blev världs-känd. Och nu är det en utav Selma Lagerlöfs mest kända böcker.

På den tiden var det så att flickor hade ingen rösträtt, var inte lika mycket värda och fick inte utbilda sig.
Det var orättvist och Selma kämpade för att göra just det hon ville och att tjejer och killar skulle få lika mycket lön. Hon var feminist som det kallas.

1909 fick Selma Nobelpris i Litteratur.

    Selma träffade en kompis som hette Sophie Elkan och dom reste tillsammans igenom Europa vilket tog ett halvår.
Selma finns i plånböckerna för att hon finns med på 20-lappen. På den andra sidan av 20-lappen finns Nils Holgersson som flyger på en gås från Selmas äventyrsbok.

                        Sen dog hon den 16 mars år 1940. Selma levde sitt liv som hon ville, kämpade och stod upp för det hon trodde på. ✐

                                       

Bildkälla: http://www.svd.se

Bildkälla: http://www.ekostil.se
Källa: Film om Selma Lagerlöf på UR!

onsdag 4 mars 2015

♛ Finland ♛

                                              Landet Finland

Finland brukar kallas "de tusen sjöarnas land". Finland har ungefär 188 000 sjöar.
Många av sjöarna hänger ihop med varandra genom åar och älvar. 
Saimen ligger i Finland och är Europas största sjösystem. Den liknar en labyrint av öar och smala näs.

Mer än 2/3 av Finland är täckt av skog och det är mest barrskog. Landets viktigaste jordbruksområden ligger i södra och sydvästra Finland. Där finns det väldigt bördig lerjord och man odlar mycket säd. Säden mals sedan till mjöl som man kan baka med.

I södra Finland, vid finska viken, ligger landets huvudstad som heter Helsingfors. I Finland talar man finska och svenska så det finns både finska och svenska skolor.

                                       Helsingfors

Helsingfors är Finlands huvudstad. Den heter Helsinki på finska och där bor Finlands president.
Finland har ingen kung eller drottning.

                                                Skogen

Finlands viktigaste naturtillgång är skogen. Träden kan t.ex. bli papper. I Finland finns det många fabriker som tillverkar brädor och spånskivor och det mesta blir papper och pappersmassa.

                                                      Kul att veta

Berättelserna om Mumintrollen skrevs av en finsk som heter Tove Jansson. I Nådendal utanför Åbo ligger Muminvärlden.

I Finland bor det ungefär 4000 samer.

I ungefär 600 år tillhörde Finland Sverige.

                                           Bilder:
                           Finlands flagga
Bildkälla: 

Mumindalen

Källa: "Nilles Norden-häfte"



         



tisdag 3 mars 2015

✳Island✳

                             Landet Island

Island bildades vid ett vulkanutbrott för flera miljarder år sedan. Island har mer en 200 vulkaner på ön.
Island har flera hundra heta källor som sprutar upp kokande vatten i luften. En sådan källa kallas för gejser.
Island har många älvar. Vissa av älvarna har höga vattenfall. Det finns även stora gräsområden, fjällhedar och myrar på Island.
På Island är somrarna väldigt korta och svala, då hinner inte snön smälta.
Snön förvandlas till is  som bildar stora glaciärer. Europas största glaciär ligger på Island.

                       Reykjavik

Islands huvudstad heter Reykjavik och betyder rökviken. Huvudstaden heter så för att det finns så många heta källor kring huvudstaden.
Källornas vatten bildar ånga och ser ut som rök.

                        Islands tillgångar

Islands fiskeflotta är en utav mest moderna och där fiskar man bland annat: torsk, sill, havskatt och hälleflundra. Fisken är den allra viktigaste exportvaran.

På Island finns det ca 700 000 får. Av fårens ull så stickar man bland annat de vackra Islandströjorna.
Det finns en fabrik på Island som tillverkar aluminium. Man importerar varan och den färdiga produkten säljs till utlandet (exporteras).

                                            Kul att veta

   På Island får man sitt efternamn efter efter sin pappas förnamn. Om min pappa skulle heta Peter (vilket han gör) så skulle jag i efternamn heta: Petersdottir och om det är en kille skulle han heta: Petersson.

Kvinnorna på Island byter inte namn när dom har gift sig.

I den isländska telefonkatalogen har man sorterat efter förnamn istället för efternamn.

Språk: isländska
Största stad: Reykjavik som är huvudstaden.
Nationaldag: 17 juni.
Befolkning: 320 060.

                 Bilder:
                              Islands flagga
Bildkälla: http://www.flaggor.dk


                                                      Islandströja
Islandshäst


Källa: http://sv.wikipedia.org och "Nilles norden-häfte"     
😝
🌏 
😊 ❄ 🌹 


                    

torsdag 26 februari 2015

✰Norge✰

                   Landet Norge

Nästan överallt i Norge finns det berg och bergskedjan mellan Norge och Sverige heter Skanderna.
Den största delen av Norge består av fjäll och ödemark. Skogen täcker en fjärdedel av Norges yta och bara 3 procent är odlad mark.

                                                 Oslo

I söder vid Oslofjorden ligger huvudstaden Oslo. Där ligger Norges Riksdag. Oslo har ca 930 000 invånare.
Strax utanför Oslo ligger Bygdöy, där kan man se 2 vikingaskepp som grävts fram ur gravhögar. Utanför Oslo ligger också berget Holmenkollen som är ett väldigt populärt utflyktsmål, där åker väldigt många oslobor och brukar tävla i backhoppning.

                                             Norges tillgångar

I havet utanför Norge finns väldigt gott om fisk, i alla tider har norrmännen fiskat mycket. Vid ögruppen Lofoten fångas torsk. En stor del fryses in och säljs till andra länder (exporteras).

                                               Kul att veta

Norges flagga har färgerna: röd, vit och blå.
Nationalsång: "Ja vi elsker dette landet.
Språk: Norska.
Yta: 385 170km2.
Landsnummer: 47.
Kung: Harald V.
Statsminister: Erna Solberg.
Längsta flod: Glomma, 598km.
Största sjö: Mjøsa, 368km.
Högsta punkt: Galdhøpiggen.

                                                       Bilder:
Norges flagga->

Norges statsminister Erna Solberg


Källa: http://sv.wikipedia.org och "ett norden häfte".




         

onsdag 25 februari 2015

♡Danmark♡

                                                  Landet Danmark

                                    Nästan hela landet består av åkrar och det finns väldigt lite skog. I Danmark finns det inga berg och landet är lågt. Den högsta punkten som dom har ær en kulle som heter Yding Skovhøj och ær 173 meter. 
Danmark ær väldigt platt så det är lätt att odla där. Det har även massa vindkraftverk där och i hela landet finns det ca 1500 vindkraftverk. Kraften omvandlas sedan till elektrisk ström.

                                                      Många öar

Danmark består av den stora halvön Jylland och och 406 öar. På Jylland finns också den nordligaste öknen, Råbjerg Mile. Den ær inte så stor men det ær kul att hoppa i sanddynerna. Det är Europas ända öknen.
På ön Själland ligger Danmarks huvudstad Køpenhamn. På Själland har man byggt en bro över till Sverige.
Mellan Jylland och Själland ligger ön Fyn. Vattnet mellan Jylland och Fyn heter Lilla Bält och vattnet mellan Själland och Fyn heter Stora Bält. Färöarna tillhör också Danmark. Det ær en ögrupp som ligger i Atlanten, alltså väldigt långt bort. Världens största ö heter Grönland och tillhör Danmark. I Grönland pratar man grönländska och danska. Det 3 största öarna ær Jylland, Själland och Grönland. Sverige och Danmark sitter ihop nu med hjälp av en bro som heter Öresundsbron.

                                                                   Lego

Lego ær en dansk uppfinning och i Danmark finns en nöjespark som heter Legoland. Där har dom byggt ett helt landskap med legostatyer och det finns också väldigt många och roliga karuseller.

                                                        Køpenhamn och HC Andersen

I Danmarks huvudstad Köpenhamn ligger Europas längsta gågata, Ströget. Där ær det alltid massa folk som promenerar, shoppar, fikar och tittar på gatuartisterna. I hamnen i Køpenhamn finns en staty som heter "Den lilla sjöjungfrun" från HC Andersens saga. HC Andersen var en känd författare som bland annat skrivit böckerna: Den fula ankungen, Den lilla sjöjungfrun och Flickan med svavelstickorna. Køpenhamns nöjesfält heter Tivoli. Vår svenske kung och den danske drottningen ær kusiner.
                                              
                                Den lilla sjöjungfrun                

Strøget
Tivoli
Danmarks flagga
Bildkälla: http://f1bloggen.se

Nordens skafferi

De danska bönderna tillverkar så mycket livsmedel att det skulle kunna räcka att mätta landets befolkning 3 gånger om. Därför exporteras ägg, kött och ost till andra länder. Danskarna brygger också väldigt mycket öl som säljs till utlandet.
Runt Danmarks kust finns väldigt bra fiskevatten. I Nordsjön och Östersjön fångar fiskare sill och torsk. I Limfjorden på Jylland fångas ostron, rödspätta och blåmusslor.

                    Källa: Ett "Norden häfte"………..




                                                                 

                                              
                                        

                                                       

torsdag 19 februari 2015

Veckans AHA

                            Ishotellet i Jukkasjärvi

Ishotellet ligger högt upp i Sverige i Lappland. Hotellet grundades år 1989 mellan oktober och december. Byggmaterialet är is från Torne älv. Och hotellet har 50 000 besökare varje år. Och det är 30 000 som övernattar på hotellet varje år. Hotellet har 61 iskalla rum (-5 grader) och 72 varma rum. Is "skördas" ur Torne älv mellan mars och april och lagras sedan hela sommaren för att kunna användas till bygget som startar i oktober.
Hotellet byggs av 55 byggarbetare och inredningen skapas av 42 konstnärer från 11 olika länder. Varje år har hotellet helt ny design.

Temperaturen sjunker aldrig under -5 grader tack vare den byggteknik som används. Varje gäst får låna en sovsäck som klarar -25 grader. Under vårmånaderna april och maj smälter hela hotellet för att sedan byggas upp på nytt ett par månader senare.

                                                          Källa: ingen källa.


                                                    Bilder:

                     
 Bildkälla: http://iwlm.se


 Bildkälla: http://sv.wikipedia.org

 Bildkälla: http://www.reddit.com

 Bildkälla: http://www.naturfoto.se
Ishotellets kyrka



SLUT!



onsdag 28 januari 2015

EQ - glädje

Jag blir glad när:
                                                    Jag känner doften av: Kladd-kaka

                                                    När jag hör: En grym låt

                                                    När jag ser: Bilder från semestrar



                Den roligaste dagen i mitt liv var: När jag var i Stockholm på gröna lund, såg slottet, globen och såg Eurovision vinnaren 2014 Conchita Wurst heter han eller hon.

                          Detta gör jag för att göra andra glada: Är glad och lite olika saker!

fredag 23 januari 2015

Pubertet - tjejer & killar

                                                        Puberteten





                                                                               Tjejer


                                                Vad händer?

                   Det är olika när tjejer & killar går in i puberteten. Vissa gör det tidigare än andra & vissa senare än andra. När tjejer går in i puberteten växer brösten, man får mens, man får finnar i ansiktet, man blir känsligare, lätt arg & trött, man får hår under armarna, runt könsorganet & svettas.

                                                            Finnar

Man får finnar i ansiktet i puberteten. Det är små röda pluppar som dyker upp i ansiktet. Finnar kan också kallas för akne eller kvisslor.

                                                                           Mens

Man får mens….. Mens är blod som kommer från livmodern, mens får man ungefär 1 gång i månaden. Det är bara tjejer som kan få mens, inte killar. När man har fått mens är man redo att göra & föda barn.

                                           Känslor

Många som kommer in i puberteten märker att det inte bara är kroppen som förändras, utan också humöret. Ena sekunden är man grinig, rasande arg eller ledsen. & i nästa sekund känner man sig så lycklig så det nästan gör ont.
                                                                                                                                                             

                                                           Killar

                                        Målbrottet

I puberteten förändras killarnas röst, den blir mörkare. Det är struphuvudet & stämbanden som växer & gör rösten mörkare & djupare. Man brukar säga att man hamnar i målbrottet. Under den här perioden kan rösten i ena stunden vara hög, sen låg & sen hög igen. Det gör att den kan låta pipig, kraxig & svajig.


källa: fragachans.nu             INTE KLAR ÄN.
                            
                                                                                              




onsdag 21 januari 2015

Dalarna

                                          Dalarna


Invånare                                                                 

I Dalarna bor det cirka 290 000 människor. Invånarna kallas för dalkarlar & kullor. Kulla betyder flicka eller ogift kvinna, medan en gift kvinna kallas käring (med ett r).


Berg, sjö & älvar

Den största sjön i Dalarna heter Siljan. Det är Sveriges sjunde största sjö. Sjön ligger 161 meter över havet & ytan är 290 kvadratkilometer. Midsommarfirandet runt Siljan är världsberömt.

Det högsta fjället i Dalarna heter Långfjället med toppen av Storvätteshågna som är 1204 meter hög.

Västerdalälven & Österdalälven flyter samman till Dalälven.

                                                           Vasaloppet

Om du är i Dalarna den första söndagen i mars kan du se Vasaloppet. Det är världens största skidtävling. Skidåkarna åker mellan Sälen & Mora.


                                                    Dalahästar

I byn Nusnäs tillverkar man dalahästar. Hästarna täljs, doppas i färgbad & målas för hand. Ingen häst blir lik den andra. Många turister som åker till Dalarna brukar köpa en dalahäst.

                                  Annat intressant om/i Dalarna

Dalarna är ett landskap i norra Svealand. Yta: 29 086 km. Landskapsblomma: Blåklocka. Landskapsdjur: Berguv. Fem städer i Dalarna: Borlänge, Falun, Ludvika, Avesta & Hedemora. Fem orter i Dalarna: Mora, Malung, Orsa, Leksand & Rättvik.

                             
Bilder:


                                                                 
 Bildkälla: https://auctionet.com

                                        Dalahäst
                                             



                   
 Bildkälla: http://sv.wikipedia.org
                               
                                           Dalarnas landskaps-flagga

                                   
                                           
 Bildkälla: http://bokasemester.se
                                             
                                            Siljan

                                      

Dalarna karta


Dalarnas folkdräkt


                                                 Dalarnas Landskapsblomma

                                        Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Dalarna & en bok som heter Sveriges Landskap